Terug naar nieuwslijst

Nord-Lock bij finalisten voor Zweedse LEAN award 2012

LEAN is veel meer dan alleen een managementtool of -systeem. Dit is wat Nord-Lock zich onlangs realiseerde, na een aantal jaren met kleinere projecten gericht op het efficiënter maken van de productie. Er werd besloten om het LEAN-concept bij Nord-Lock organisatiebreed in te voeren. Er werd een LEAN-manager aangesteld met de opdracht een bedrijfscultuur te creëren waarin persoonlijke verantwoordelijkheid en constante verbetering vanzelfsprekend zijn.

Anna GodevarnDe positieve resultaten waren onmiddellijk zichtbaar en maakten indruk op iedereen die betrokken was bij het proces; Nord-Lock zelf, de leveranciers, de eigenaar en de externe LEAN-coaches. “Dergelijke resultaten ziet men normaal gesproken bij bedrijven die al tien jaar of meer met LEAN werken”, aldus LEAN-coach Anna Godevärn (foto links) van Produktionslyftet, die Nord-Lock in dit proces heeft begeleidt. De inspanningen hebben ook nationale erkenning geoogst, want Nord-Lock behoort tot de vijf finalisten voor de Zweedse Lean award 2012.

In één jaar tijd hebben de 110 medewerkers van de fabriek in Mattmar het indrukwekkende aantal van 900 suggesties gedaan voor het verbeteren van hun eigen werk. Tot dusver heeft het bedrijf hiervan 550 uitgevoerd.

“Als werknemer geeft het zeer veel voldoening om te ervaren dat je zoveel invloed hebt op de werkprocessen”, aldus Jonas Panther, operator van de verlijmingslijn in de fabriek en coördinator van de verbeterwerkzaamheden van zijn team.

Daniel ErikssonNord-Lock heeft machines verplaatst om de productietijd te verkorten en de productiestroom transparanter te maken. “Waar we voorheen 10.000 tractorkilometers per jaar gebruikten om alleen maar borgringen te verplaatsen tussen verschillende stappen in het coating process, werken we nu met een goed doordachte route”, aldus productiemanager Daniel Eriksson (foto links). Voor de klant worden de resultaten van de nieuwe LEAN-cultuur vooral duidelijk in de aanzienlijk verbeterde doorlooptijden.

Erik JonssonHoewel Nord-Lock ieders verwachtingen al heeft overtroffen in het eerste jaar van het LEAN-proces, is men niet van plan om het daar maar bij te laten. Erik Jonsson (foto rechts), LEAN-manager bij Nord-Lock, ziet nog voldoende mogelijkheden voor verbetering. “Over drie jaar zullen we een werkelijk transparante doorstroom hebben in het gehele productiesysteem, maar ook op het gebied van administratie. Bovendien zullen we relaties in de toevoerketen met zowel leveranciers als klanten hebben verdiept, om zo het LEAN-proces zover mogelijk uit te breiden.”

  • Klik hier voor meer informatie over de Zweedse LEAN award.
  • Klik hier om de volledige versie van deze aankondiging in het Engels te lezen